top of page

Hiske Schipper

Aanmelden?

Hiske Schipper
Datum: 13 december 2014 - Oudaen

 

Lees hieronder het interview met Hiske.

 

 

DE DERTIEN AAN SCHIPPER

Interview - Hiske Schipper

 

Wat betekent theater voor je in een woord?

Magie

 

Wanneer ben je het meest kwetsbaar?

Als ik te laat heb gegeten. 

 

Wat is jouw noodzaak om op het podium te staan?

De dingen die ik bedenk die moeten geëtaleerd worden. Waar dan ook en het podium is een heel mooie plek om je ideeën te delen met de mensheid. Mensen onderschatten weleens het belang van lekker lachen. 

 

Wat zou je doen als je dit niet doet?

Een ander podium zoeken. Bijvoorbeeld bij mijn leerlingen voor de klas, ik ben docent Nederlands. Ik zou ook een boek of een blog kunnen schrijven. En daar dan mogelijkerwijs schathemeltjerijk mee worden. 

 

Wat was je ergste podiumervaring? 

Die keer dat ik begon met tweehonderd man publiek en eindigde met tien en dat mijn voorstelling werd onderbroken door tien ganzen die achter een man in fanfare-outfit met slagwerk aanliepen. 

 

Waar droom je vaak over?

’s Nachts droom ik regelmatig dat mijn tanden uit mijn mond rollen. Overdag droom ik dat ik mag spelen in Carré. 

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan? 

Een beetje cliché, maar eigenlijk overal uit. Overal waar mensen zijn, gebeuren gekke dingen. Op dit moment krijg ik heel veel inspiratie door mijn leerlingen, die bijvoorbeeld denken dat civilisatie met een geslachtsziekte te maken heeft. 

 

Het try-out podium in Utrecht heet ‘Hakken in het Zand Compromisloos Cabaret’. Wanneer zet jij je hakken in het zand en op welk moment is jouw voorstelling compromisloos? 

Ik zet mijn hakken in het zand als mensen mij gaan vertellen wat ik wel en niet op een podium zou mogen vertellen en mijn voorstelling is compromisloos op het moment dat ik helemaal mijn eigen verhaal en mijn eigen onzin met de wereld mag delen. 

 

Hoe heeft het spelen van de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival je leven verandert? 

Voor die tijd had ik nog maar twee keer opgetreden. Na het festival durfde ik mijzelf ineens een cabaretier te noemen en dat vind ik best een mooie titel. Ik ontdekte hoe magisch het is om een hele zaal aan het lachen te krijgen en ook dat dat naar meer smaakte. 

 

Hoe bereid je je voor op een optreden? 

Ik ga in mijn auto heel hard meezingen met mijn meezing-cd, met daarop onder andere ‘Dokter Bernard’, ‘Het dorp’ en ‘Een man mag niet huilen’.  

 

Wie zijn/waren jouw cabarethelden? 

Ik kijk altijd met veel bewondering naar Brigitte Kaandorp, maar ook naar wat oudere helden die prachtige dingen met taal kunnen en konden doen, zoals Wim Sonneveld en naar de vertolkers van liedjes van Annie M.G

 

Wat voor type cabaretier ben jij? 

Ik maak liedjescabaret en qua type ben ik denk ik vooral Hiske Schipper. 

 

Wat wil je verder nog kwijt?

Wereldvrede. Je weet toch. 

 

bottom of page