top of page

Eva Crutzen

Aanmelden nieuwsbrief?

Eva Crutzen
Datum: 13 maart 2015 - Oudaen

 

Lees hieronder het interview met Eva.

 

 

DE DERTIEN AAN EVA

Interview - Eva Crutzen

 

Wat betekent theater voor je in een woord?

Vrijheid

 

Wanneer ben je het meest kwetsbaar?

Als ik net wakker ben. En op het toneel als ik voor het eerst een nieuw lied zing.

 

Wat is jouw noodzaak om op het podium te staan?

Pff wat een vraag. Hmm ok. uhm. Ik voel me nergens zo vrij en gelukkig. En het is de kick.. Beetje egoïstisch dus. Vraag het me over 3 jaar nog eens wellicht heb ik dan een veel toffer antwoord.

 

Wat zou je doen als je dit niet doet?

Psychologie denk ik. Of iets met veel kindjes en koken.

 

Wat was je ergste podiumervaring? 

Ik speelde eens tijdens een bijeenkomst van een vereniging waarbij tijdens een van mijn stilste scenes klapdeuren open gingen en grote schalen frikandellen werden uitgedeeld. Vervolgens gingen de mensen met elkaar discussiëren over wel dan niet mét mayonaise. Dat vond ik best een dieptepuntje. Maar uhm nou ja heb er nog wel een paar hoor, heb je even?

 

Waar droom je vaak over?

Dat ik achtervolgd word.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan? 

Uit het leven. Klinkt wat zweverig maar alles wat ik voel, zie, ervaar, lees, ontmoet, proef is inspiratie.

 

Het try-out podium in Utrecht heet ‘Hakken in het Zand Compromisloos Cabaret’. Wanneer zet jij je hakken in het zand en op welk moment is jouw voorstelling compromisloos? 

Ik geloof dat ik redelijk compromisloos ben. Ik maak in principe gewoon wat ik wil maken. Maar ik schrijf niet over zaken waarvan ik niet zeker weet dat het klopt wat ik zeg. Ik ben altijd een beetje allergisch voor cabaretiers die doen alsof ze de wijsheid in pacht hebben. Ik ben juist geïnteresseerd in de andere kant. Ik weet het ook niet. Niet heel geëngageerd dus. Wel als het gaat om bewustwording en… jeetje dit antwoord wordt veeeeeel te lang, dat is vast niet de bedoeling.

 

Hoe heeft het winnen van de Publieksprijs op het AKF je leven verandert? 

Dat was een kick-start. Daardoor kreeg ik een impresariaat en kon ik een avondvullend programma gaan maken. Het is nu mijn ‘full-time job’ dus het heeft wel degelijk veel veranderd. 

 

Hoe bereid je je voor op een optreden? 

Slapen, licht eten, tanden poetsen, zender precies in het midden, op en neer springen, Jerry 10 keer high fiven en GO.

 

Wie zijn/waren jouw cabarethelden? 

Hans Teeuwen, Daniel Arends, Droog Brood. Oeps allemaal mannen. Brigitte Kaandorp ook hoor. Wat een vrouw. Ik weet nog dat ik haar in mijn eerste jaar van de opleiding in Carre zag. Ze lag achter een bank terwijl ze met een hand popje speelde. Ik dacht alleen maar: Als je op je 45ste zo achter een bank ligt terwijl het publiek uit z’n dak gaat dan ben je toch de gelukkigste vrouw op aarde. DAT WIL IK OOK dacht ik toen. Wie weet. 

 

Wat voor type cabaretier ben jij? 

‘Zap-cabaret’ lees ik net: Er wordt binnen een voorstelling snel geschakeld tussen diverse vormen van cabaret, typetjes en liedjes.

 

Wat wil je verder nog kwijt?

Neem jezelf en het leven niet te serieus. Bam. Levenswijsheid alles. Tegeltje derbie!

bottom of page